Dwa dość kruche ciasta, nie wyróżniające się niczym szczególnym, no może z wyjątkiem ciemnego ciasta, które ładnie pachniało likierem kawowym. Po złączeniu ich, zrolowaniu i pokrojeniu w plasterki zaczęły dość szybko cieszyć oko, a po szybkim upieczeniu dały pyszny smak dla podniebienia.
Ciastka są super, szybko znikają ze stołu. Moje ślimaki w niektórych miejscach troszkę się rozwarstwiały, przy rozwałkowywaniu ciasta w niektórych miejscach musiało sypnąć się zbyt dużo mąki, proszę więc na to uważać.
Składniki:
Jasne ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g zimnego masła
– 50 g cukru pudru
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 szczypta soli
Ciemne ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g zimnego masła
– 60 g cukru pudru
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 10 g kakao (2 łyżki)
– 2 łyżeczki kawy instant w proszku
– 30 ml likieru kawowego (2 łyżki)
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 szczypta soli
[:Listonic]
Przygotowanie:
Jasne ciasto: Wymieszać mikserem masło, cukier puder, cukier waniliowy i sól, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (masa nie może być puszysta). Cały czas mieszając dodaj jajko i żółtko oraz mąkę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt kruche można dodać jedną łyżkę mleka.
Ciemne ciasto: Powtórzyć wszystkie kroki z jasnego ciasta, na końcu dodać kakao, kawę i likier kawowy. Dokładnie wymieszać.
Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce, następnie wyjąć z lodówki i odsypując lekko mąka rozwałkować na dwa prostokąty (ciemne ciasto powinno mieć jeden dłuższy bok).
Na ciemnym cieście ułożyć jasne i zwinąć w roladę, zaklejając końcówkę ciemnym ciastem. Zawinąć w folię spożywczą i ponownie umieścić w lodówce na około godzinę.
Schłodzony wałek ciasta pokroić na plastry o grubości 1 cm i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15-20 minut.
Tu znajdziecie inny ciekawy przepis na ciasteczka z dodatkiem czekoladowego budyniu, a inspiracji do zrobienia ciastek ślimaków znalazłam na tej stronie.
Wyglądają uroczo!Widziałam podobne w książce z przepisami Siostry Anieli.
piękne zawijaski, jakie równo!
Bardzo efektownie wygladaja – zupelnie sie nie dziwie, ze tak szybko znikaja!
Takie ładne wyszły! Robiłam kiedyś ale straszne kulfony wyszły :D
Ewo, siostra Aniela ma świetne przepisy, czasami udało mi się złapać w tv ale już dawno nie widziałam :(
Klaudio, Maggie – :) dziękuję
Flusso – ciasto powinno chłodzić się godzinę w lodówce, ja swoją roladę zostawiłam na całą noc (no może pół) i dopiero rano cięłam ciastka
Wyglądają uroczo!Widziałam podobne w książce z przepisami Siostry Anieli.
piękne zawijaski, jakie równo!
Bardzo efektownie wygladaja – zupelnie sie nie dziwie, ze tak szybko znikaja!
ślicznie wyglądają. Ciekawe ciasteczka, chętnie wypróbuję.
Takie ładne wyszły! Robiłam kiedyś ale straszne kulfony wyszły :D
Ewo, siostra Aniela ma świetne przepisy, czasami udało mi się złapać w tv ale już dawno nie widziałam :(
Klaudio, Maggie – :) dziękuję
Flusso – ciasto powinno chłodzić się godzinę w lodówce, ja swoją roladę zostawiłam na całą noc (no może pół) i dopiero rano cięłam ciastka
Strasznie mi się podobają takie dwukolorowe słodkości.
Pyszne są te ciasteczka ! Robiłam takie kilka razy i bardzo zawsze wszystkim smakują:)
Pozdrowienia
ślicznie wyglądają. Ciekawe ciasteczka, chętnie wypróbuję.
Strasznie mi się podobają takie dwukolorowe słodkości.
Pyszne są te ciasteczka ! Robiłam takie kilka razy i bardzo zawsze wszystkim smakują:)
Pozdrowienia
bardzo ładnie wyglądają
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam zagryzając ostatnim ciastkiem :)
bardzo ładnie wyglądają
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam zagryzając ostatnim ciastkiem :)
Śliczne ślimaczki. Super zwinięte, idealna spirala ;)
Śliczne ślimaczki. Super zwinięte, idealna spirala ;)