Tort z malinami

Tort z malinami

A to taki troszkę nietypowy tort. Jest krem, są biszkopty ale to wszystko w pionie a nie poziomie. Jak to zrobiłam? Wszystko opisuję poniżej. Dla zachęty powiem, że tort wyszedł pyszny. Ale jest jedyny warunek, musi przez kilka godzin postać w lodówce, będziemy mieli pewność, że krem się „nie rozjedzie”. Do przełożenia biszkoptów użyłam Kremu owoce leśne Delekty, który ma ładny różowo-fioletowy kolor, jest lekki, pachnący a co najważniejsze – smaczny.

Tort pasuje na różne nietypowe okoliczności ale również na wczorajszy dzień. Pewnie nie jeden tato byłby zadowolony widząc takie ciasto na stole, a weekend trwa więc zachęcam wszystkich do kuchni.

Tort z malinami

Kremy Delecta świetnie sprawdzają się jako krem do tortów, do tarty, czy sernika na zimno oraz wiele wiele innych smakołyków których jeszcze nie próbowałam a mam już na nie ochotę. Warto, aby w zapasach czekał na specjalną okoliczność choć jeden Krem Delecty (truskawkowy, cytrynowy, owoców leśnych).

Składniki:
Ciasto:
– 5 jajek
– 200 g cukru pudru
– 150 g mąki pszennej
– 50 g mąki ziemniaczanej
Krem:*
– Krem owoce leśne Delecta
– 150 ml jogurtu naturalnego
– 250 ml mleka
Oraz:
– maliny
– konfitura malinowa
– posypka czekoladowa Delecta
[:Listonic]

Tort malinowy

Przygotowanie:
Ciasto: Jajka zmiksowałam z cukrem pudrem na gładką puszystą masę, dodałam obie mąki (przesiane) i delikatnie wymieszałam. Okrągłą blaszkę (? 20 cm) i blaszkę (30×40 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i rozlałam do nich ciasto. Piekłam przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Po upieczeniu biszkoptów, ciasto z blaszki zwinęłam w rulon (razem z papierem do pieczenia) i pozostawiłam aż wystygnie. Następnie pokroiłam na cztery równe paski.
Krem: Wymieszałam mleko z jogurtem, następnie dodałam Krem z owoców leśnych Delecta i miksowałam przez około 3 minuty.

 

biszkopt z kremem

Blat biszkoptu ułożyłam na talerzu, posmarowałam go konfiturą z malin. Paski biszkoptu posmarowałam kremem i zwinęłam w rulon (zaczynając od środka ciasta). Pozostałym kremem posmarowałam wierzch i boki tortu.

Tort z kremem z owoców leśnych
Ciasto udekorowałam malinami i posypką czekoladową Delecta.

* Do tortu będzie również pasował krem budyniowy, najlepiej czekoladowy dla lepszego kontrastu.

24 komentarze

  1. Tort prezentuje się niezwykle elegancko.

  2. Widac kunszt wykonania, śliczny a i zapewne smakuje cudownie :)

  3. Tort prezentuje się niezwykle elegancko.

  4. Aniu, dziękuję :)
    Kuchennefascynacje – dziękuję, a w smaku pycha, został tylko jeden kawałeczek :)

  5. Muszę kiedyś spróbować tej techniki robienia tortu :) Prezentuje się cudownie!

  6. Flusso, koniecznie, tort bardzo ładnie się prezentuje a wykonanie wbrew pozorom bardzo łatwe :)

  7. Kuchennefascynacje

    Widac kunszt wykonania, śliczny a i zapewne smakuje cudownie :)

  8. Bardzo ładnie to wygląda:)

  9. najsmaczniejsze.pl

    Aniu, dziękuję :)
    Kuchennefascynacje – dziękuję, a w smaku pycha, został tylko jeden kawałeczek :)

  10. Muszę kiedyś spróbować tej techniki robienia tortu :) Prezentuje się cudownie!

  11. najsmaczniejsze.pl

    Flusso, koniecznie, tort bardzo ładnie się prezentuje a wykonanie wbrew pozorom bardzo łatwe :)

  12. Bardzo ładnie to wygląda:)

  13. Aguś, w opisie brakuje chyba rozmiaru blaszki..?
    Super taki torcik wygląda :)

  14. Kasiu, dziękuję za czujność, już to naprawiam :)

  15. milk_chocolate84

    Aguś, w opisie brakuje chyba rozmiaru blaszki..?
    Super taki torcik wygląda :)

  16. najsmaczniejsze.pl

    Kasiu, dziękuję za czujność, już to naprawiam :)

  17. Wygląda pieknie i bardzo elegancko… na pewno jest pyszny :)… kolejny przepis do wypróbowania :)

  18. Wygląda pieknie i bardzo elegancko… na pewno jest pyszny :)… kolejny przepis do wypróbowania :)

  19. Cudowny…ale trochę nie rozumiem, jako został „złożony” w jedną całość z tych 4 pasków….

  20. Werka, trzeba posmarować paski i zrolować. Na jednym małym zdjęciu jest pokazany środek. Jeden pasek się kończy, przyklejamy nst.

  21. Cudowny…ale trochę nie rozumiem, jako został „złożony” w jedną całość z tych 4 pasków….

  22. najsmaczniejsze.pl

    Werka, trzeba posmarować paski i zrolować. Na jednym małym zdjęciu jest pokazany środek. Jeden pasek się kończy, przyklejamy nst.

  23. dziekuje za inspiracje, twoj tort tak mnie zachwicil ze zrobiłam z uzyciem twojego ciasta swoj własny.

  24. dziekuje za inspiracje, twoj tort tak mnie zachwicil ze zrobiłam z uzyciem twojego ciasta swoj własny.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*