A to taki troszkę nietypowy tort. Jest krem, są biszkopty ale to wszystko w pionie a nie poziomie. Jak to zrobiłam? Wszystko opisuję poniżej. Dla zachęty powiem, że tort wyszedł pyszny. Ale jest jedyny warunek, musi przez kilka godzin postać w lodówce, będziemy mieli pewność, że krem się „nie rozjedzie”. Do przełożenia biszkoptów użyłam Kremu owoce leśne Delekty, który ma ładny różowo-fioletowy kolor, jest lekki, pachnący a co najważniejsze – smaczny.
Tort pasuje na różne nietypowe okoliczności ale również na wczorajszy dzień. Pewnie nie jeden tato byłby zadowolony widząc takie ciasto na stole, a weekend trwa więc zachęcam wszystkich do kuchni.
Kremy Delecta świetnie sprawdzają się jako krem do tortów, do tarty, czy sernika na zimno oraz wiele wiele innych smakołyków których jeszcze nie próbowałam a mam już na nie ochotę. Warto, aby w zapasach czekał na specjalną okoliczność choć jeden Krem Delecty (truskawkowy, cytrynowy, owoców leśnych).
Składniki:
Ciasto:
– 5 jajek
– 200 g cukru pudru
– 150 g mąki pszennej
– 50 g mąki ziemniaczanej
Krem:*
– Krem owoce leśne Delecta
– 150 ml jogurtu naturalnego
– 250 ml mleka
Oraz:
– maliny
– konfitura malinowa
– posypka czekoladowa Delecta
[:Listonic]
Przygotowanie:
Ciasto: Jajka zmiksowałam z cukrem pudrem na gładką puszystą masę, dodałam obie mąki (przesiane) i delikatnie wymieszałam. Okrągłą blaszkę (? 20 cm) i blaszkę (30×40 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i rozlałam do nich ciasto. Piekłam przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Po upieczeniu biszkoptów, ciasto z blaszki zwinęłam w rulon (razem z papierem do pieczenia) i pozostawiłam aż wystygnie. Następnie pokroiłam na cztery równe paski.
Krem: Wymieszałam mleko z jogurtem, następnie dodałam Krem z owoców leśnych Delecta i miksowałam przez około 3 minuty.
Blat biszkoptu ułożyłam na talerzu, posmarowałam go konfiturą z malin. Paski biszkoptu posmarowałam kremem i zwinęłam w rulon (zaczynając od środka ciasta). Pozostałym kremem posmarowałam wierzch i boki tortu.
Ciasto udekorowałam malinami i posypką czekoladową Delecta.
* Do tortu będzie również pasował krem budyniowy, najlepiej czekoladowy dla lepszego kontrastu.
Tort prezentuje się niezwykle elegancko.
Widac kunszt wykonania, śliczny a i zapewne smakuje cudownie :)
Tort prezentuje się niezwykle elegancko.
Aniu, dziękuję :)
Kuchennefascynacje – dziękuję, a w smaku pycha, został tylko jeden kawałeczek :)
Muszę kiedyś spróbować tej techniki robienia tortu :) Prezentuje się cudownie!
Flusso, koniecznie, tort bardzo ładnie się prezentuje a wykonanie wbrew pozorom bardzo łatwe :)
Widac kunszt wykonania, śliczny a i zapewne smakuje cudownie :)
Bardzo ładnie to wygląda:)
Aniu, dziękuję :)
Kuchennefascynacje – dziękuję, a w smaku pycha, został tylko jeden kawałeczek :)
Muszę kiedyś spróbować tej techniki robienia tortu :) Prezentuje się cudownie!
Flusso, koniecznie, tort bardzo ładnie się prezentuje a wykonanie wbrew pozorom bardzo łatwe :)
Bardzo ładnie to wygląda:)
Aguś, w opisie brakuje chyba rozmiaru blaszki..?
Super taki torcik wygląda :)
Kasiu, dziękuję za czujność, już to naprawiam :)
Aguś, w opisie brakuje chyba rozmiaru blaszki..?
Super taki torcik wygląda :)
Kasiu, dziękuję za czujność, już to naprawiam :)
Wygląda pieknie i bardzo elegancko… na pewno jest pyszny :)… kolejny przepis do wypróbowania :)
Wygląda pieknie i bardzo elegancko… na pewno jest pyszny :)… kolejny przepis do wypróbowania :)
Cudowny…ale trochę nie rozumiem, jako został „złożony” w jedną całość z tych 4 pasków….
Werka, trzeba posmarować paski i zrolować. Na jednym małym zdjęciu jest pokazany środek. Jeden pasek się kończy, przyklejamy nst.
Cudowny…ale trochę nie rozumiem, jako został „złożony” w jedną całość z tych 4 pasków….
Werka, trzeba posmarować paski i zrolować. Na jednym małym zdjęciu jest pokazany środek. Jeden pasek się kończy, przyklejamy nst.
dziekuje za inspiracje, twoj tort tak mnie zachwicil ze zrobiłam z uzyciem twojego ciasta swoj własny.
dziekuje za inspiracje, twoj tort tak mnie zachwicil ze zrobiłam z uzyciem twojego ciasta swoj własny.