Róże karnawałowe Alicji

Pyszne róże mojej siostry już są na stole. Niebawem będą faworki, ciasto właśnie odpoczywa i zaraz będę smażyć. Może dam radę jeszcze pączki zaserwować? Jeżeli nie, to powinny być jutro w Tłusty Czwartek. A przepis na pączki przekazała mi moja siostra.

Róże karnawałowe

Składniki (około 50 róż):
– 250 g mąki
– 40 g cukru (2 łyżki)
– 40 g miękkiego masła (2 łyżki)
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 1 łyżka octu
– 4 żółtka
– szczypta soli
– białko
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać. W mące zrobić dołek wlać śmietanę, ocet, dodać żółtka i masło. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić na 20 minut. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić taką samą ilość krążków o średnicach 5 cm, 4 cm i 2 cm. Każdy krążek naciąć w kilku miejscach na obwodzie, środki posmarować białkiem.
Na duże krążki nakładać kolejno średnie i małe, mocno przycisnąć w środku, żeby się zlepiły.
Olej rozgrzać w głębokiej patelni lub garnku, wkładać róże najpierw płatkami do dołu (będą ładnie wywinięte), usmażyć na złoto z obu stron. Wyjąć osączyć na papierze kuchennym. Oprószyć cukrem pudrem. Do środka każdej róży włożyć kandyzowaną wiśnię lub dekoratorem do tortów wycisnąć marmoladę.

A tu znajdziecie inny przepis na róże karnawałowe z ilustracjami, jak je przygotować.

 

9 komentarzy

  1. przepiękne, aż żal by mi było je jeść :)

  2. przepiękne, aż żal by mi było je jeść :)

  3. ile róż wychodzi z tego przepisu?

  4. ile róż wychodzi z tego przepisu?

  5. najsmaczniejsze.pl

    Mika, około 50 sztuk.

  6. mi wyszło 30 róż a nie 50 ale są pyszne polecam przepis pozdrawiam

  7. mi wyszło 30 róż a nie 50 ale są pyszne polecam przepis pozdrawiam

  8. zamiast śmietany może być jogurt naturalny?

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*