Wyróżnienie. One Lovely Blog Award.

Ciasto z malinami

Przepis na te pyszne ciasto mam od mamy. Wygląda pysznie a smakuje niebiańsko. W wykonaniu ciasta trzeba się spieszyć, bo sezon na maliny powoli się kończy. :)

Ciasto z malinami

Składniki:
Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przełożenie:

  • 0,5 litra malin
  • 3 czerwone galaretki (rozpuścić galaretki w ,mniej wody niż na opakowaniu)

Krem:

  • 3/4 kostki masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 400 ml mleka

Przygotowanie:
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mąkę z proszkiem. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Przełożenie: Galaretki rozpuścić w pomniejszonej ilości wody. Maliny oczyścić, wymieszać z tężejącą galaretką.
Krem: Budyń ugotować w mleku, przestudzić. Zmiksować z  masłem na gładką masę.

Przestudzone ciasto przekroić na 2 części. Przełożyć tężejącą galaretką z malinami. Ciasto posmarować kremem i udekorować malinami.

14 komentarzy

  1. takie ciasta, to ja lubię bardzo!I smaczne, i efektownie wyglądają! a z malin trzeba korzystać, póki czas :)

  2. Maliny i budyń. Jedno z moich ulubionych połączeń. :)

  3. ależ piękne kolorki….i jak dużo owoców do tego ciasta pasuje:)

  4. Jolanta Szyndlarewicz

    ależ piękne kolorki….i jak dużo owoców do tego ciasta pasuje:)

  5. Jak dla mnie za mało info, co do tego ciasta hmmm

  6. Marta – jakich informacji byś chciała jeszcze do tego ciasta? chętnie odpowiem

  7. Jak dla mnie za mało info, co do tego ciasta hmmm

  8. najsmaczniejsze.pl

    Marta – jakich informacji byś chciała jeszcze do tego ciasta? chętnie odpowiem

  9. Ciasto cudne;) upiekłam, choć zmieniłam kolejność przygotowania biszkoptu. Wydaje mi się, że powinno się ubić białka z cukrem a dopiero potem dodać resztę składników, Bo jak dodać białka do masy z żółtek, cukru i mąki? Przecież masa z takich składników jest bardzo gęsta i nie ma możliwości dodania do tego białek.;)

  10. Ciasto cudne;) upiekłam, choć zmieniłam kolejność przygotowania biszkoptu. Wydaje mi się, że powinno się ubić białka z cukrem a dopiero potem dodać resztę składników, Bo jak dodać białka do masy z żółtek, cukru i mąki? Przecież masa z takich składników jest bardzo gęsta i nie ma możliwości dodania do tego białek.;)

  11. mam pytanie :) czy galaretka nie wsiąknie w biszkopt? i kiedy położyć na galaretke druga połowe ?

  12. mam pytanie :) czy galaretka nie wsiąknie w biszkopt? i kiedy położyć na galaretke druga połowe ?

  13. Na jaką formę ten przepis?

  14. Na jaką formę ten przepis?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*