Przepis na te pyszne ciasto mam od mamy. Wygląda pysznie a smakuje niebiańsko. W wykonaniu ciasta trzeba się spieszyć, bo sezon na maliny powoli się kończy. :)
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przełożenie:
- 0,5 litra malin
- 3 czerwone galaretki (rozpuścić galaretki w ,mniej wody niż na opakowaniu)
Krem:
- 3/4 kostki masła
- 1 budyń waniliowy
- 400 ml mleka
Przygotowanie:
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mąkę z proszkiem. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Przełożenie: Galaretki rozpuścić w pomniejszonej ilości wody. Maliny oczyścić, wymieszać z tężejącą galaretką.
Krem: Budyń ugotować w mleku, przestudzić. Zmiksować z masłem na gładką masę.
Przestudzone ciasto przekroić na 2 części. Przełożyć tężejącą galaretką z malinami. Ciasto posmarować kremem i udekorować malinami.
takie ciasta, to ja lubię bardzo!I smaczne, i efektownie wyglądają! a z malin trzeba korzystać, póki czas :)
Maliny i budyń. Jedno z moich ulubionych połączeń. :)
ależ piękne kolorki….i jak dużo owoców do tego ciasta pasuje:)
ależ piękne kolorki….i jak dużo owoców do tego ciasta pasuje:)
Jak dla mnie za mało info, co do tego ciasta hmmm
Marta – jakich informacji byś chciała jeszcze do tego ciasta? chętnie odpowiem
Jak dla mnie za mało info, co do tego ciasta hmmm
Marta – jakich informacji byś chciała jeszcze do tego ciasta? chętnie odpowiem
Ciasto cudne;) upiekłam, choć zmieniłam kolejność przygotowania biszkoptu. Wydaje mi się, że powinno się ubić białka z cukrem a dopiero potem dodać resztę składników, Bo jak dodać białka do masy z żółtek, cukru i mąki? Przecież masa z takich składników jest bardzo gęsta i nie ma możliwości dodania do tego białek.;)
Ciasto cudne;) upiekłam, choć zmieniłam kolejność przygotowania biszkoptu. Wydaje mi się, że powinno się ubić białka z cukrem a dopiero potem dodać resztę składników, Bo jak dodać białka do masy z żółtek, cukru i mąki? Przecież masa z takich składników jest bardzo gęsta i nie ma możliwości dodania do tego białek.;)
mam pytanie :) czy galaretka nie wsiąknie w biszkopt? i kiedy położyć na galaretke druga połowe ?
mam pytanie :) czy galaretka nie wsiąknie w biszkopt? i kiedy położyć na galaretke druga połowe ?
Na jaką formę ten przepis?
Na jaką formę ten przepis?