Kokosowa zupa z dyni

Kokosowa zupa z dyni

Dziś w menu kokosowa zupa z dyni, w kolorze jesiennych liści. W sam raz na rozgrzanie – wszak za oknem coraz mniej stopni :) Zupa dyniowa jest delikatna, kremowa, a dzięki imbirowi – aromatyczna. Smacznego!

Kokosowa zupa z dyni

Kokosowa zupa z dyni

Składniki:

  • 2,5-3 kg dyni Hokkaido
  • 500 g ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • kawałek kłącza imbiru
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1 duża puszka mleka kokosowego
  • 1,5-2 litry wody

Zupa dyniowa z imbirem

Przygotowanie:

Dynię pokrój, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze cząstki – jeśli używasz innego rodzaju dyni, należy ją wcześniej obrać (Hokkaido ma miękką skórkę i nie trzeba jej obierać). Cebule, ziemniaki oraz marchew obierz i pokrój w dużą kostkę. Tak przygotowane warzywa (dynie, ziemniaki, cebule i marchew) przełóż do dużego garnka, wlej około 1,5 litra osolonej wody. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj obrany i rozdrobniony imbir. Ugotowaną zupę zblenduj na jednolitą masę. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj pozostałą wodę.

Przed podaniem zupę możesz posypać prażonymi pestkami dyni.

Zupa krem z dyni

Na jesienne dni polecam do wypróbowania również inne kremowe zupy: