Ryż z owocami leśnymi

Ryż z owocami leśnymi

W takie upały nie chce się gotować. ale jeść trzeba :) Polecam przepis na szybkie lekki danie, czyli ryż z owocami leśnymi. Takie danie to idealna przekąska na drugie śniadanie, lekki obiad czy podwieczorek. Smacznego!

Ryż z owocami leśnymi

Ryż z owocami leśnymi

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • owoce leśne (jeżyny, maliny, jagody)
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • cynamon

Deser ryżowy

Przygotowanie:

Ryż płucz w zimnej wodzie do czasu, aż woda zmieni kolor z białej na przeźroczystą. Zagotuj dwie szklanki wody (możesz lekko posolić), wsyp opłukany ryż i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i praż pod przykryciem według wskazówek podanych na opakowaniu (około 10 minut). Następnie ryż odstaw i pozostaw pod przykryciem przez kolejne 10 minut
W tym czasie przygotuj owoce.
Letni ryż, albo zimny przełóż do pucharków, udekoruj kleksem jogurtu naturalnego i posyp owocami leśnymi. Całość oprósz cynamonem.

Deser ryżowy z owocami