Kawowa Panna Cotta

Kawowa Panna Cotta

Ostatnio zaniedbuję Was i mojego bloga, dlatego dziś postanowiłam przekazać Wam przepis na idealną kawę z deserem w jednym. Jest to kawowa Panna Cotta, deser lekki, aksamitny z kuszącym aromatem kawy. Jeśli chcecie poczęstować dzieci takim deserem, to polecam tradycyjną kawę zamienić na kawę zbożową – też będzie pysznie. Smacznego!

Kawowa panna cottaKawowa Panna Cotta

Składniki:

  • ½ szklanki gorącej mocnej kawy
  • ¼ szklanki wody
  • 7 g żelatyny w proszku
  • 4-5 łyżeczek cukru trzcinowego (albo białego)
  • 120 ml śmietanki 30%

Dekoracja:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Panna Cotta kawowa

Przygotowanie:

Do szklanki wsyp żelatynę, zalej ¼ szklanki wody i zamieszaj. Podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund w celu rozpuszczenia żelatyny.
Cukier wsyp do ciepłego espresso i dobrze wymieszaj. Mieszając kawę, wlej do niej rozpuszczoną żelatynę, następnie śmietankę i dokładnie wymieszaj.
Przelej do małych pucharków albo szklaneczek, wstaw do lodówki na 2-2,5 godziny.
Przed podaniem, ubij śmietankę z cukrem pudrem i udekoruj deser.

Delikatna panna cotta kawowa

  • Jowita Damaszek

    wygląda wyśmienicie! Aż mi się zachciało panny cotty.