chlebek pszenny

Chlebek pszenny do święconki

Dziś polecam Wam przepis na chlebek pszenny do święconki, bo w każdym koszyku wielkanocnym chociażby kromka chleba musi się znaleźć :) Zamiast mini bochenków, możecie również uformować dwa większe bochenki, tak aby delektować się smakiem i zapachem domowego pieczywa na co dzień :)

Życzę Wam spokojnych i smacznych Świąt Wielkanocnych!

Chlebek pszenny do święconki

Chlebek pszenny do święconki

Składniki (6 mini chlebków lub 2 bochenki):

  • 550-600 g mąki pszennej
  • 100 g otrąb owsianych
  • 1 saszetka suchych drożdży 7 g
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 150 g ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody

Mini chlebek do święconki

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (550 g mąkę, otręby, drożdże, sól i cukier). Dodaj miękkie masło, cieple mleko i wodę. Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt klejąc, podsyp odrobiną pozostałej mąki. Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczka, odstaw na około godzinę w ciepłe (nie gorące) miejsce, by ciasto podwoiło objętość.

Po wyrośnięciu ciasto mocno uderz pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ponownie lekko wyrób ciasto i podziel je na 6 równych części. Uformuj mini bochenki, obtocz delikatnie w mące i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto natnij ostrym nożem. Bochenki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230°C. Piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 20-25 minut. Upieczone bochenki ostudź na kratce.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*