Rogaliki twarogowe trzyskładnikowe

Rogaliki twarogowe trzyskładnikowe

Zanim spisałam przepis, rogaliki twarogowe trzyskładnikowe upiekłam trzy razy :) W końcu znalazłam czas, alby spisać przepis i przygotować zdjęcia. To chyba najprostszy przepis jaki znam. Wystarczy wyrobić ciasto z trzech składników w równej proporcji i gotowe. Łatwe, proste, a co najważniejsze – pyszne :) Smacznego!

Rogaliki twarogowe trzyskładnikowe

Rogaliki twarogowe trzyskładnikowe

Składniki (około 60 małych rogalików):

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g twarogu z wiaderka
  • 300 g miękkiego masła
  • ulubiona konfitura (u mnie śliwkowa)

Rogaliki twarogowe

Przygotowanie:

Masło przełóż do misy i chwilę ucieraj, następnie dodaj twaróg – najlepiej z wiaderka – nie trzeba go mielić ;) Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Jeśli masz silny mikser, poradzi sobie z ciastem, jeśli nie, można po porostu zagnieść ciasto rękoma. Jeśli twaróg był zbyt wodnisty, dodaj więcej mąki. Ciasto podziel na dowolną ilość kulek – u mnie aż 9, przez co rogaliki są akurat na dwa gryzy :) Każdą część ciasta rozwałkuj, tak, aby uformować koło o grubości około 1-2 mm. Następnie podziel na 8 części (trójkącików). Obrzeża trójkątów posmaruj konfiturą, następnie zwiń tak, aby powstały zgrabne rogaliki.

Przygotowanie rogali

Rogaliki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C i piecz przez 22-24 minuty, aż się ładnie zrumieniły.

Po upieczeniu rogaliki przestudź, następnie posyp cukrem pudrem.

Rogaliki z ciasta twarogowego