Pasztet z selera

Pasztet z selera

Zastanawiacie się, jak urozmaicić wielkanocne menu? Polecam przepis na delikatny pasztet z selera i pietruszki, z dodatkiem chrzanu. Kolorem, konsystencją, a nawet smakiem nie odbiega od zwykłego pasztetu mięsnego. Smacznego!

Pasztet z selera

Pasztet z selera

Składniki:

  • 500 g selera
  • 200 g pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 160 g masła
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki ostrego chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól

Delikatny pasztet z selera

Przygotowanie:

Keksówkę, albo naczynia do zapiekania posmaruj masłem, obsyp bułką tartą.

Seler, pietruszkę oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, np. na tarce elektrycznej. Warzywa przesyp do garnka, wlej wywar i sos sojowy, dodaj obrany i rozdrobniony czosnek oraz masło. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij je z ognia i wystudź. Następnie dodaj przyprawy (majeranek, gałkę muszkatołową, czerwoną paprykę, pierz, sól), chrzan, jajka i bułkę tartą. Wymieszaj.

Pasztet wegetariański

Masę przełóż do wcześniej przygotowanej keksówki, albo do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę. Wystudzony pasztet przechowuj w lodówce.

Pasztet warzyny

  • Jak pięknie wyszedł. Wiem z praktyki, że zrobienie pasztetu nie jest proste, może wyjść paćka zamiast zwartej konsystencji. Z selera… musi smakować oryginalnie. Pychotka :)