Krokiety z nadzieniem pieczarkowym

Krokiety z nadzieniem pieczarkowym

Dziś będzie przepis na typowo piątkowe danie, czyli krokiety z nadzieniem pieczarkowym i jajkiem, koniecznie ze świeżą natką pietruszki. W sezonie letnim zamiast pieczarek polecam dodać grzyby leśne, dzięki temu krokiety będą jeszcze bardziej aromatyczne. Smacznego!

Krokiety z nadzieniem pieczarkowym

Krokiety z nadzieniem pieczarkowym

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 500 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g białych pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 50 g żółtego sera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Krokiety z pieczarkami

Przygotowanie:

Ciasto naleśnikowe: Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe, odstaw na co najmniej pół godziny – chociaż jak jestem głodna smażę od razu ;) i też są dobre, a następnie usmaż naleśniki.

Nadzienie: Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż, aż cały płyn odparuje. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj razem z jajkami do pieczarek i smaż od czasu do czasu mieszając. Gdy jajka się zetną, nadzienie dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj.

Na każdym naleśniku rozsmaruj nadzienie, zwiń formując zgrabne krokiety. Podawaj od razu po przygotowaniu. Ewentualnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz przez kilkanaście minut w piekarniku, aby krokiety nabrały jednakowej temperatury.

Gdy mam więcej czasu, naleśniki dodatkowo panieruję. Do tego będziecie potrzebowali surowego jajka i bułkę tartą. Przygotowane krokiety obtocz w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej – smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.

Naleśniki z pieczarkami