Domowe masło słonecznikowe

Domowe masło słonecznikowe

Domowe masło słonecznikowe, kuszące swoim zapachem konkuruje z masłem orzechowym. Masło polecam dosładzać i solić według swojego uznania, gdyż jego zastosowanie może być różne. Pastę polecam podawać z owocami, owsianką, a wytrawnie do sosów i sałatek, albo po prostu posmarować świeżą pajdę chleba :) Smacznego!

Domowe masło słonecznikowe

Domowe masło słonecznikowe

Składniki:

  • 300 g łuskanych pestek słonecznika
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego (o neutralnym smaku)
  • szczypta soli

Masło słonecznikowe

Przygotowanie

Łuskany słonecznik wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Praż go przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając, aż nabierze rumianego koloru – uważaj, aby słonecznika nie spalić, bo będzie gorzki. Uprażony słonecznik przestudź, następnie przełóż go do blendera, dodaj syrop klonowy, olej roślinny oraz szczyptę soli – całość zmiksuj na gładką masę.

Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodaj odrobinę oleju i ponowni zmiksuj.

Pasta słonecznikowa

  • microbid

    Jakie blędzidło polecacie do takiego mielenia? Z tego co czytam i widzę w sieci, to praca do wykonania dla robota jest niemała, więc chyba słabsze mogą sobie nie poradzić.

    Uzasadnienie dla nazwy blędzidło :D – http://www.wykop.pl/wpis/19860459/