Pierniczki Kruidnoten

Pierniczki Kruidnoten

Przepis na uwielbiane przez dzieci pierniczki Kruidnoten (Kruidnootjes) to malutkie, ciemnobrązowe, okrągłe ciasteczka o płaskim spodzie i charakterystycznym aromatyczno-korzennym smaku i zapachu. Jeśli zapomnieliście o pierniczkach, albo nie mieliście na nie czasu, to te są idealnym rozwiązaniem. Przygotujecie je bardzo szybko. Smacznego!

Pierniczki Kruidnoten

Pierniczki Kruidnoten

Składniki (około 30-40 małych ciasteczek):

  • 115 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki kakao
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Holenderskie pierniczki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 160°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, brązowy cukier przyprawę do piernika, kakao oraz szczyptę soli. Następnie dodaj mokre składniki (miód, miękkie masło oraz mleko). Wyrób ciasto na jednolitą, gładka masę. Formuj małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i układaj je na wcześniej przygotowanej blaszce, zachowując odstępy. Blaszkę z kuleczkami wstaw do rozgrzanego piekarnika. Ciasteczka piecz przez 20 minut.
Upieczone ciasteczka ostudź, a następnie przełóż do szczelnie zamykanej puszki albo słoja.

Przepis na szybkie pierniczki

  • Majana

    One są smakowite i proste do zrobienia. Piękne Ci wyszły.
    Wesołych Świąt !:)