Prosty chleb pszenny na drożdżach

Prosty chleb pszenny na drożdżach

Początek tygodnia zaczynam z przepisem na prosty chleb pszenny na drożdżach, który wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej, no i ten zapach. Szkoda, że nie możecie go poczuć – nie ma to jak domowe pieczywo! Dosłownie kilka podstawowych składników (mąka, woda, sól, drożdże albo zakwas) i chleb jest gotowy. Polecam i smacznego!

Prosty chleb pszenny na drożdżachPowiem Wam jeszcze, że w najbliższym czasie możecie spodziewać się troszkę więcej przepisów na pieczywo domowe na drożdżach, a jak się odważę to będzie też na zakwasie :) Skąd takie postanowienie? Bo warto pamiętać, że chleb i produkty zbożowe stanowią fundament piramidy zdrowego żywienia. Pieczywo zawiera błonnik pokarmowy, który poprawia trawienie, reguluje pracę jelit, daje uczucie sytości oraz chroni przed otyłością. Czyż to nie same plusy?

Prawdziwa miłość jest jak chleb. Potrzebuje odpowiednich składników, trochę ciepła i odrobiny magii, żeby wyrosnąć.

Jodi Picoult

Prosty chleb pszenny na drożdżach

Składniki (2 bochenki):

  • 500 g mąki pszennej (dałam typ 450)
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży 7 g
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Chleb pszenny

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj obie mąki, razem z solą cukrem i drożdżami. Dodaj miękkie masło oraz ciepłe mleko i wodę. Wyrób ciasto na jednolitą masę – jeśli ciasto jest nadal kleiste, oprósz ręce mąką i dalej ugniataj, do momentu, aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od dłoni. Z ciasta uformuj kulkę, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (nie gorące) do momentu, aż ciasto podwoi swoja objętość.

Po wyrośnięciu ciasto mocno uderz dłonią, ciasto opadnie (tak ma być), ponownie lekko wyrób. podziel na dwie równe kulki i uformuj zgrabne bochenki chleba. Przełóż je na blachę, przykryj ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości. Wyrośnięte bochenki natnij ostrym nożem i oprósz mąką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230°C na 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 25 do 30 minut. Upieczone bochenki chleba studź na kratce.

Chleb pszenny na drożdżachchleb dobry

 

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o zaletach pieczywa, to znajdziecie je na www.chlebdobry.pl oraz na facebooku.

 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*