Brownie z kaszy jaglanej

Brownie z kaszy jaglanej

Przepis na brownie z kaszy jaglanej – słodko, ale w dalszym ciągu zdrowo :) z dodatkiem orzechów włoskich – polecam. Ciasto smakuje całkiem inaczej niż tradycyjne brownie, ale jeśli lubicie wyzwania i nowości, to polecam te ciasto. Smacznego!

Brownie z kaszy jaglanej

Brownie z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
  • 125 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki płynnego miodu (np. leśnego albo wielokwiatowego)
  • 1/2 szklanki dobrego gorzkiego kakao
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji

Ciasto z kaszy jaglanej

Przygotowanie (forma ok. 20 x 30 cm):

Kaszę opłucz kil;ka razy, do momentu, gdy wylewana woda będzie czysta, następnie kaszę przelej wrzątkiem. Przełóż ja do garnka, zalej szklanka wody i gotuj przez około 15 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Ugotowaną kaszę ostudź, następnie dodaj do niej mleko, olej, miód oraz jajka, całość zmiksuj blenderem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodaj przesiane kakao oraz proszek do pieczenia, całość ponownie wymieszaj, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami włoskimi. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 45 minut.  stopni. Upieczone ciasto wyjmij z blaszki, po ostygnięciu pokrój w kostkę.

Brownie ciasto z kaszy

Proponuję również wypróbować przepis na sernikobrownies z herbatą matcha, a także przepis na brownie z czerwonym pieprzem.