Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Dziś w moim menu zupa krem z cukinii z ekologicznego pola, a to dzięki Joli, która pamięta o sąsiadce, która dodatkowo podzieliła się pomysłem na kremową zupę. Musze przyznać, że już dawno nie jadłam tak pysznej i aromatycznej zupy. Smacznego!

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • łyżka oliwy z oliwy lub oleju
  • 125 g serka mascarpone
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, tarta gałka muszkatołowa
  • prażony słonecznik

Krem z cukinii

Przygotowanie: 

Cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w dużą kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzany tłuszcz. Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek, chwilę podsmażaj. Następnie dodaj umytą i pokrojoną w cząstki cukinię (jeśli skóra cukinii jest twarda – obierz ją), podsmaż wszystko razem, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia nieco zmięknie.

Warzywa zalej bulionem, dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zupę zdejmij z ognia, całość zmiksuj na gładki krem, dodaj serek mascarpone, lekko podgrzej (nie gotuj).

Podawaj na gorąco z prażonym słonecznikiem albo z grzankami.

Zupa z cukinii

Polecam również inne pomysły na kremowe zupy: