Muffiny z masłem orzechowym

Muffiny z masłem orzechowym

Dziś mam dla Was słodkie zadanie :) Upiec muffiny z masłem orzechowym, które są lekko słodkie i pięknie pachną słonymi orzeszkami ziemnymi. Następnie spakujcie je do koszyka i wybierzcie się z dziećmi na piknik, podczas którego, wymyślicie przepis na pyszne lekkie danie konkursowe, o którym piszę poniżej :) Dodam jeszcze, że babeczki są idealne na letnią przekąskę, oraz smaczny dodatek do popołudniowej kawy. Smacznego!

Muffiny z masem orzechowym

Ale zanim przejdę do przepisu, to tak nietypowo, w środku tygodnia i z zaskoczenia, zapraszam Was do udziału w konkursie – obiecuję, że będzie łatwy ;)

Nagrodami w konkursie są dwa duże zestawy produktów marki Sante (zdjęcie poniżej).

Co trzeba zrobić, aby wygrać jeden z zestawów? Zadanie jest bardzo proste :)

Aby wziąć udział w konkursie, należy przygotować propozycję lekkiej potrawy z użyciem co najmniej dwóch produktów marki Sante (zdjęcia są mile widziane, ale nie jest to warunek konkursu).
Swój autorski przepis prześlij na adres konkurs@najsmaczniejsze.pl. W temacie wiadomości wpisz „Konkurs Sante”.

Każdy uczestnik może przesłać dowolną liczbę przepisów, jednak jedna osoba może otrzymać tylko jedną nagrodę.

Konkurs trwa od 23 lipca do 03 sierpnia 2015 roku do godziny 23:59:59.

Ogłoszenie rozstrzygnięcia konkursu nastąpi w ciągu 5 dni od zakończenia konkursu.

Miło mi będzie, jeżeli polubicie też mój fanpage – jednak nie jest to warunek udziału w konkursie.

Zapraszam i życzę powodzenia!

Konkurs Sante

A teraz zapraszam po inspirację :) Mam nadzieję, że przepis na muffiny z masłem orzechowym pomoże Wam stworzyć własne, pyszne lekkie danie czy deser.

Muffiny z masłem orzechowym

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mleka
  • 2 małe jajka
  • 80 g masła orzechowego Sante
  • 40 g solonych orzechów ziemnych (rozdrobnionych)
  • 80 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Muffiny z orzechami

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C, foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Do miski wbij jajka, następnie zmiksuj je kolejno dodając cukier, mleko, masło orzechowe i olej. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz rozdrobnione solone orzeszki ziemne (można ominąć). Następnie, do suchych składników przelej jajeczną masę, krótko wymieszaj (tylko do połączenia składników).
Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej formy wlewając ciasto do 2/3 wysokości. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone babeczki ostudź i oprósz cukrem pudrem.

Babeczki orzechowe