Kruche ciasto z czerwoną porzeczką

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką

Lato, słońce, weekend, to i przepis na ciasto musi być :) Tym razem upiekłam kruche ciasto z czerwoną porzeczką. Lekko kwaskowate, z pyszną, słodką bezą i kruchym spodem, ale nie rozsypującym się. Cóż można chcieć więcej? Wiem, może dobrej kawy? Smacznego!

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką

Składniki (forma 18×28 cm):

Kruche ciasto:

  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 20 g cukru pudru
  • 2 żółtka (białka zachować do bezy)
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • ok. 300 g czerwonych porzeczek
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 2 białka
  • 140 g cukru pudru

Ciasto z porzeczkami

Przygotowanie:

Kruche ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem wsyp do miski, dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło. Całość posiekaj nożem na drobna kruszonkę, następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Następnie, ciastem wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na około 10 minut. Następnie ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut na złoty kolor.

Nadzienie: Porzeczki opłucz, osusz i oczyść z gałązek. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Beza: Białka ubij na sztywna, puszysta pianę stopniowo dodając cukier puder.

Na podpieczony spód przesyp czerwone porzeczki wymieszane w mące, na wierzchu delikatnie wyłóż bezę i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do około 50°C, włączyć termoobieg i susz bezę jeszcze przez około 10 minut.

Ciasto z porzeczkami i bezą

Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z tej strony.