Budyń kokosowy z Chia

Budyń kokosowy z Chia

Nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje. Co to takiego? Budyń kokosowy z Chia, czyli szałwią hiszpańską, która jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. To moje ostatnie odkrycie :) Polecam Wam ten produkt, jestem pewna, że takim deserem zachwycicie swoich gości. Smacznego!

Budyń kokosowy z Chia

Przy okazji przypominam o trwającym konkursie. Niestety nasion Chia w paczuszce brak, ale są inne znakomite produkty :) Zapraszam!

Budyń kokosowy z Chia

Składniki:

  • 120 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego (albo miodu do smaku)
  • 3 łyżki nasiona chia Sante
  • 1/2 szklanka malin (mogą być mrożone – ok. 70 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego

do dekoracji

  • 50 g świeżych malin do góry
  • listki mięty

Budyń kokosowy z malinami

Przygotowanie:

Do naczynia wlej mleczko kokosowe, dodaj 1 łyżkę syropu klonowy (albo miód) oraz nasiona Chia. Wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
W między czasie maliny zmiksuj razem z pozostałym syropem klonowym na gładki sos. Jeśli nie lubicie pestek w tego typu deserach, polecam sos przetrzeć prze gęste sitko. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody mineralnej.
Następnie jogurt wymieszaj razem z zagęszczonym mlekiem kokosowym z nasionami chia.

W przezroczystych pucharkach umieść masę kokosowo-jogurtową, następnie polej sosem malinowym. Udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty.

Deser kokosowy