Pasta łososiowa z jajkiem

Pasta łososiowa z jajkiem

Pasta łososiowa z jajkiem – smaczna i prosta w przygotowaniu. Do pasty dodałam miętę, dzięki której pasta nabrała wyrazistości oraz szczypiorek, który możecie zastąpić koperkiem, rzeżuchą albo innymi ulubionymi ziołami. Jeśli macie mało czasu, polecam tak jak ja upiec łososia w kuchence mikrofalowej, dzięki temu zaoszczędzicie mnóstwo czasu :) Smacznego!

Pasta łososiowa z jajkiem

Pasta łososiowa z jajkiem

Składniki:

  • 250 g filetu z łososia (wędzonego lub świeżego bez skóry)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • 2-3 listki mięty (niekoniecznie)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Pasta łososiowa

Przygotowanie:

Jajka ugotuj, przestudź, obierz i drobno posiekaj – przełóż do miseczki.
Łososia upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 18 minut, następnie ostudź i rozdrobnij. Szybszym sposobem jest upieczenie łososia w kuchence mikrofalowej. W tym przypadku łososia umieść w specjalnym pojemniku przeznaczonym do gotowania w mikrofali i piecz na najwyższej mocy przez około 2 minuty. Następnie łososia przestudź i rozdrobnij.

Rozdrobnionego łososia przenieś do posiekanych jajek, dodaj drobno posiekany szczypiorek oraz listki mięty, przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Na końcu dodaj majonez, dokładnie wymieszaj – tylko do połączenia składników.

Pasta z łososiem

Inne przepisy na pastę rybną: