Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe

Sezon na szpinak trwa, więc korzystając z okazji przygotowałam zielone naleśniki szpinakowe. Naleśniki mają piękny, intensywny zielony kolor, a w smaku prawie niczym się nie różnią od naleśników tradycyjnych. Naleśniki będą idealnie reprezentować się z twarożkiem i owocami sezonowymi, jak i z ulubionym farszem pikanym. Smacznego!

Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe

Składniki:

  • ok. 100 g świeżego szpinaku
  • 340 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 4 średnie jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Zielone naleśniki

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia przełóż szpinak, dodaj szklankę mleka, olej oraz jajka. Całość zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę wymieszaną z solą oraz pozostałe mleko i ponownie wymieszaj, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Ciasto odstaw na kilkanaście minut.

Patelnię rozgrzej i smaż naleśniki z obu stron po kilkanaście sekund, aż się zetną.
Usmażone naleśniki układaj na talerzu jeden na drugim. Naleśniki szpinakowe smakują na słodko i wytrawnie.

Naleśniki ze szpinakiem

  • Majana

    Cudowny mają kolor te naleśniki. Takich nigdy jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam :)