Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem

Mamy weekend, więc jest przepis na pyszne ciasto, tym razem kruche ciasto z rabarbarem z pyszną waniliową bezą. Ciasto uniwersalne i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na letnie pikniki, drugi śniadanie do pracy czy smaczny dodatek do kawy. Smacznego!

Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem

Składniki (forma 28×18):

Kruche ciasto:

  • 340 g mąki (2 szklanki)
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 200-300 g rabarbaru
  • 100 g domowego cukru z wanilią

Beza:

  • 4 białek
  • 200 g domowego cukru z wanilią (niepełna szklanka)
  • szczypta soli

Ciasto z rabarbarem

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki. Przełóż do miseczki, zasyp domowym cukrem z wanilią, wymieszaj i odstaw.

Zimne mało pokrój w kostkę, dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrób ciasto. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Część ciasta (około 1/3) owiń folią i włóż do lodówki, pozostałą częścią wyłóż dno blaszki. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę dodając stopniowo cukier z wanilią. Na cieście rozsyp rabarbar z cukrem, wyłóż ubitą pianę i pokrusz schłodzonym ciastem (możesz zetrzyj na tarce o grubych oczkach).

Ciasto piecz przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie ciasto wystudź, pokrój w kostkę i posyp cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem i bezą