Zakręcone ciasteczka maślane

Zakręcone ciasteczka maślane

Zakręcone ciasteczka maślane, zakręciły w głowach moich córek :) Kruche ciasteczka upiekłam z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka, bo kto, jak nie mama powinna rozpieszczać swoje dzieci ;) Zachęcam do ich przygotowania. Smacznego!

Zakręcone ciasteczka maślane

Zakręcone ciasteczka maślane sprawdziły się nie tylko u mnie, podobne upiekła Kasia z Wypieki z Pasją, wiem, że jej synek również był nimi zachwycony. Jestem pewna, że nie tylko dzieci z chęcią po nie będą sięgać – mówię to z doświadczenia ;)

Zakręcone ciasteczka maślane

Składniki:

  • 160 g mąki + 1-2 łyżki do kolorowej masy
  • 50 g cukru pudru
  • 135 masła
  • 2 łyżeczki domowego cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • barwnik kolorowy
  • kolorowa posypka

Ciasteczka maślane

Przygotowanie:

Do miski przesyp suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder i cukier z wanilią), następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodaj masło, zmiksuj, aż do uzyskania drobnej kruszonki, następnie dodaj ekstrakt z wanilii, całość wyrób na gładką jednolitą masę.
Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną odłóż, a do drugiej dodaj dowolny barwnik oraz 1-2 łyżki mąki, wyrób kolorowe ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta białego).
jasna kulkę ułóż na kawałku papieru do pieczenia, przykryj ją drugim kawałkiem i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 20×28 cm, grubości ok. 0,5 cm. Czynność powtórz z kolorową kulką. delikatnie ułóż jedno ciasto na drugim, przytnij krawędzie ciasta, aby wszystkie boki były równe. Delikatnie zwiń je w z dłuż krótszego boku, starając się, aby w środku nie pozostała warstwa powietrza.

Ciastka maślane

Do dużego płaskiego naczynia wsyp kolorowa posypkę. Ostrożnie podnieś zrolowane ciasto i przełóż je do naczynia z kolorową posypką, następnie roluj ciasto, aż całe ciasto będzie oblepione posypką. Ciasto owiń w folię i włóż do zamrażalnika na około 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto wyjmij z zamrażalnika, następnie pokrój wałek na ciasteczka o grubości około 0,5 cm, ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut, aż ciasteczka się lekko zarumienią.

Ciasteczka dla dzieci