Światowy Dzień Soku

Światowy Dzień Soku

Tak się złożyło, że w dniu dzisiejszym przypada Światowy Dzień Soku. Ktoś by powiedział – i co z tego? przecież to tylko sok. Jednak właśnie sok towarzyszy nam niemal każdego dnia w pracy, szkole, czy na spotkaniach ze znajomymi.

Światowy dzień soku

Sok, zwłaszcza ten z drobinkami owoców, to świetna pomoc dla organizmu podczas intensywnego dnia ze znajomymi, pracowitego w szkole czy też męczącego w pracy. Według szeregu badań nad zdrowiem, spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie znacznie podwyższa poziom szczęścia – a wszystko to za sprawą karotenoidów. Dzięki nim każdy pesymista zaczyna widzieć świat w nieco bardziej kolorowych barwach. Nie ma tutaj nic odkrywczego, w końcu w zdrowym ciele, zdrowy duch!

Dzień soku

Przekonaj się, że sok to energia – energia to śniadanie, a śniadanie to paliwo na cały dzień. Wybieraj ten smak, który akurat pasuje do Twoich potrzeb i nastroju. Ciesz się zdrowiem zamkniętym w butelce lub kartonie i świętuj Światowy Dzień Soku nie tylko 30 maja, ale codziennie.

Według badań Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN) przeciętny Polak spożywa około 17,5 litra soków rocznie. Największą popularnością cieszy się sok pomarańczowy, warzywny, trzecie miejsce zajmuje sok jabłkowy (ulubieniec moich dzieci), natomiast sok grejpfrutowy (mój ulubieniec) znalazł się na czwartym miejscu.

Miedzynarodowy dzień soku

„Z mojego doświadczenia i wieloletnich obserwacji wynika, że Polacy w pełni nie zdają sobie sprawy z tego, że szklanka soku dziennie idealnie może nam zastąpić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, zalecanych przez dietetyków. Są one świetnym źródłem witamin i minerałów, które odpowiadają za zdrowie oraz samopoczucie nasze i naszych bliskich. Wszystkie osoby dbające o swoje zdrowie, bądź mające niedobór którejś z witamin, powinny bez wątpienia wprowadzić soki do swojej codziennej diety” – doradza dietetyk, Anna Różyk.

„Zarówno soki owocowe, jak i warzywne nie zawierają tłuszczów, są za to bogate w łatwo przyswajalne węglowodany. Nie obciążają one naszego układu pokarmowego ani żołądka, dzięki czemu są łatwostrawne. Obecna w nich witamina C pomoże nam w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Pijąc soki bogate w składniki odżywcze możesz zapomnieć o grypie czy innych infekcjach. Ponadto dzięki dużej ilości witamin picie soków pozwoli nam cieszyć się zdrowymi, lśniącymi włosami oraz piękną, gładką skórą i sokolim wzrokiem” – podpowiada Różyk.

„Sok to przede wszystkim produkt naturalny, otrzymywany ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych warzyw lub owoców. Zgodnie z prawem zabronione jest dodawanie do niego jakichkolwiek sztucznych substancji – konserwantów, barwników, czy aromatów nie pochodzących z owocu z jakiego został sok zrobiony. Do soków owocowych zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów” – podpowiada dietetyk.

Sok na śniadanie