Kremowa zupa szczawiowa z jajkiem

Kremowa zupa szczawiowa z jajkiem

Kremowa zupa szczawiowa z jajkiem, smakuje najlepiej na wiosnę, ze świeżego, ekologicznego szczawiu. Jeśli macie do takiego dostęp, to szczerze polecam :) Zupa jest lekko kwaśna – bo taka właśnie powinna być, delikatna i aromatyczna – to dzięki dużej ilości swieżego koperku. Smacznego!

Kremowa zupa szczawiowa z jajkiem

Kremowa zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki:

  • 5 dużych garści świeżego szczawiu (ok. 200 g)
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1/2 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • pęczek koperku
  • 150 ml kwaśniej śmietany 18%
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • 2 duże jajka
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Zupa szczawiowa

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej bulionem – gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Szczaw i koper umyj i odsącz, następnie posiekaj (grube łodygi wyrzuć). Dodaj do zupy i ponownie zagotuj, a następnie całość zmiksuj blenderem na krem.
Do kremowej zupy dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, gdy zupa zacznie się gotować, wbij całe jajka i energicznie zamieszaj zupę, tak aby jajka się dokładnie wymieszały z kremem. Gdy jajka się zetną zupa jest gotowa.

Kremowa zupa szczawiowa z jajkiem smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu – podawaj na gorąco.

Szczawiowa