Pasztet domowy

Pasztet domowy

Pasztet domowy, delikatny, idealny do świeżego pieczywa. Przygotowuje się go bardzo łatwo, a efekt końcowy zachwyci każdego zwolennika pasztetów :) Tak przygotowany pasztet można bez problemu rozsmarować na kanapce, polecam również pokroić go w grubsze plastry i podawać z sosem tatarskim albo chrzanowym. Smacznego!

Pasztet domowy

Pasztet domowy

Składniki:

  • 0,5 kg wieprzowiny
  • 0,5 kg wołowiny
  • 0,3 kg surowego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • 1-2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
  • pieprz czerwony do posypania pasztetu

Pasztet wieprzowy

Przygotowanie:

Cebulę obierz i posiekaj w plasterki. Mięso (wieprzowinę, wołowinę oraz boczek) pokrój w kostkę. Następnie do garnka przełóż połowę mięsa, posyp plasterkami cebuli i posiekany ząbek czosnku, dodaj listek laurowy i ziele angielskie – przykryj pozostałym mięsem. Całość posyp przyprawami (sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz majeranek), wlej 1/4 szklanki wody, przykryj garnek pokrywką i zagotuj. Zmniejsz ogień, mięso przemieszaj, duś pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz temperaturę, dodaj czerstwą bułkę, ostudź. Następnie wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso zmiel dwu, a nawet trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj jaka, ewentualnie dopraw do smaku. Masę dokładnie wymieszaj, przełóż do natłuszczonej foremki i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 1,5 godziny. Pasztet wystudź, wyjmij z foremki.

Pasztet wołowy