Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Dziś mam kolejny przepis na ciasto Wielkanocne. Tym razem jest to mazurek kajmakowy, który jadłabym przez cały rok, a nie tylko w okresie świątecznym – nic na to nie poradzę, że bardzo lubię masę kajmakową :) Ciasto jest delikatne, słodkie, ma niestety jedną wadę, bardzo szybko znika ze stołu, co akurat też może być plusem tego wypieku :) Smacznego!

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Składniki:

Spód:

  • 180 g mąki
  • 80 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka domowego cukru waniliowego

Wierzch:

  • 200 g masy kajmakowej (ok. 1/2 puszki)
  • 50 g masła
  • do dekoracji: rozpuszczona biała czekolada, orzechy, skórka pomarańczowa

Mazurek wielkanocny

Przygotowanie:

Spód: Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj żółtko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagnieć na jednolitą masę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj pod wymiar wybranej foremki (podsypując w razie potrzeby mąką), wyłóż nim dno formy o podobnych wymiarach. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut (do zarumienienia). Następnie ciasto wystudzić.

Wierzch: Masę kajmakową przełóż do garnuszka, dodaj masło. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż masło się rozpuści i połączy z masą krówkową. Masę lekko przestudź, następnie przelej ją na upieczony i przestudzony spód ciasta. Udekoruj według swojego upodobania.
Masę kajmakową możesz przygotować również w inny sposób. Należy miękkie masło utrzeć na puszystą jasną masę, dodając stopniowo masę krówkową, następnie przełóż ją na spód ciasta i wyrównaj.

Mazurek z kajmakiem