Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Co powiecie na przepis na mazurek czekoladowy, ozdobiony w mniej tradycyjny sposób, lecz w pięknych, wiosennych kolorach? Moim zdaniem, to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza, że ozdobą ciasta mogą zająć się dzieci – tak jak było w przypadku moich mazurków. Mazurek czekoladowy wyszedł idealnie – Smacznego!

Mazurek czekoladowy

Jak już pewnie się zorientowaliście, co jakiś czas piekę ciasta z innymi blogerkami – tak też było tym razem. Razem z Kasią z Wypieki z Pasją uzgodniłyśmy, że upieczemy mazurek czekoladowy i każda na swój sposób zmierzyła się z wyzwaniem. U mnie wyszła bardziej nowoczesna wersja, u Kasi zobaczycie mazurka z pięknymi baziami, które podtrzymują tradycję świąt wielkanocnych.

Mazurek czekoladowy

Składniki:

Spód:

  • 80 g masła
  • 180 g mąki mąki
  • 4 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 żółtko

Wierzch:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70% (dla złagodzenia smaku polecam dodać pół na pół z mleczną czekoladą)
  • 50 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

Wielkanocny mazurek czekoladowy

Przygotowanie:

Spód: Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj żółtko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z przesianym kakao. Ciasto zagnieć na jednolitą masę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj pod wymiar wybranej foremki (podsypując w razie potrzeby mąką), wyłóż nim dno formy o podobnych wymiarach. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut (do zarumienienia). Następnie ciasto wystudzić.

Wierzch: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali razem ze śmietanką od czasu do czasu mieszając. Masę czekoladową przelej na upieczone i przestudzone ciasto, następnie udekoruj dowolnie mazurki.

Ciasto czekoladowe

  • Monika Sporysz

    Witam. Jakiej srednicy blaszke uzyla Pani do tego mazurka?