Placuszki jaglane

Placuszki jaglane

Placuszki jaglane, pyszne, lekki i puszyste. Polecam podjadać je podczas smażenia, w innym przypadku, znikną z talerza, zanim odejdziecie od patelni ;) Placuszki z kaszą jaglaną polecam podać z owocami, bita śmietana albo gałką lodów śmietankowych. Smacznego!

Placuszki jaglane

Placuszki jaglane

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka domowego cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • brzoskwinie (lub inne owoce)

Placki z kaszą jaglaną

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj według opisu na opakowaniu. Ostudź. Dodaj jajka i cukier z prawdziwą wanilią – zmiksuj, aż do połączenia składników. Następnie dodawaj na przemian mleko oraz obie mąki wymieszane z solą oraz proszkiem do pieczenia.
Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia, następnie smaż na niej placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj oprószone cukrem pudrem oraz ze słodkimi owocami.

Racuchy z kaszą