Makaron z tuńczykiem i brokułem

Makaron z tuńczykiem i brokułem

Przepis na makaron z tuńczykiem i brokułem, to idealny danie na szybkie śniadanie do pracy, obiad dla zapracowanych czy wieczorną lekką przekąskę. Przygotowana potrawę polecam skropić ulubioną oliwą, wtedy nabierze jeszcze lepszego smaku i aromatu. Smacznego!

Makaron z tuńczykiem i brokułem

Makaron z tuńczykiem i brokułem

Składniki:

  • 300 g makaronu penne Malma
  • 1 brokuł
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Makaron z tuńczykiem

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu (powinien być al dente). Brokuł opłucz, podziel na różyczki i gotuj przez 3 do 5 minut w lekko osolonej wodzie, uważając, aby nie rozgotować go. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Ugotowany makaron odsącz, następnie (jeszcze ciepły) wymieszaj z podsmażonym czosnkiem oraz z tuńczykiem (wraz z oliwą). Brokuł odsącz z wody i dodaj do makaronu, przypraw do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszaj. Sałatka smakuje na ciepło jak i na zimno.

Makaron z brokułem

  • PiernikowaChata

    Wygląda wspaniale.