Babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe

Polecam przepis na babeczki waniliowe – delikatne, pachnące i z aksamitnym kremem z prawdziwą wanilią. U mnie sceneria typowo Walentynkowa, jednak jak się ma w domu dwie małe księżniczki, to każda okazja jest dobra na kolor różowy i serduszka ;)

Babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe

Składniki (8-9 babeczek):

Ciasto:

  • 110 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g masła o temperaturze pokojowej
  • 90 ml mleka 3,2%
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g serka mascarpone
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • ozdobne cukierki (na przykład kolorowe serduszka)

Waniliowe babeczki

Przygotowanie:

Ciasto: Piekarnik rozgrzej do 170°C. Foremkę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (cukier, cukier z wanilią, mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli). Dokładnie wymieszaj. Dodaj masło i wymieszaj na wolnych obrotach miksera aż o połączenia składników – ciasto będzie dość kruche. Następnie dodaj jajko, śmietanę (lub jogurt) oraz ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj, aż do połączenia składników. Na samym końcu dodaj mleko i wymieszaj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą – ciasto jest dość rzadkie.
Ciasto przełóż do przygotowanych papilotek do 3/4 wysokości. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 18-20 minut (do suchego patyczka). Wyjmij i ostudź.

Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę zmiksuj razem z cukrem z wanilią. Gdy śmietanka będzie już dość gęsta, połącz z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszaj. Krem przełóż do szprycy z końcówką gwiazdka i udekoruj ostudzone babeczki. Posyp kolorowymi cukiereczkami (posypką).

Babeczki z wanilią