Zgotuj Sobie Sukces

Zgotuj Sobie Sukces

Zgotuj Sobie Sukces, ale w pierwszej kolejności ugotuj coś pysznego, wyśmienitego i podaj w nietypowy sposób : ) Łatwe? Może i tak, ale nie aż tak banalnie proste, gdy o miano najlepszego rywalizuje 105 drużyn. Na dodatek kulinarny kunszt ocenia 55 szefów kuchni z całego świata. Ale udało się. Miesiąc temu z Kulinarnego Pucharu Świata w Luxemburgu wróciła polska drużyna juniorów. Młodzi kucharze przywieźli 2 brązowe medale – to pierwszy taki sukces w historii startów polskiej drużyny. Ale od początku…

Zgotuj Sobie Sukces

Zgotuj Sobie Sukces

Pod koniec listopada w Luksemburgu odbył się Kulinarny Puchar Świata. Przez 5 dni o tytuł najlepszych rywalizowało aż 105 drużyn z pięciu kontynentów. Ich kulinarny kunszt oceniało 55 szefów kuchni z całego świata. Polska reprezentacja juniorów wróciła z tych zawodów z dwoma brązowymi medalami. Pierwszy zdobyła w konkurencji – „Cold table”. W ramach tej konkurencji młodzi kucharze musieli zaprezentować przystawki, dania główne i desery w formie niezwykle precyzyjnych porcji. Polacy przygotowali m.in. trzy terriny, pierś z kaczki z musem z selera i sosem z marakui, przegrzebki z sosem kalafiorowym z rodzynkami i comber z sarny z jarmużem. Drugi brąz przypadł im w kategorii dań gorących. Jurorów zachwyciła przystawka z ryb bałtyckich, boczek pieczony z kaszanką w sosie z żurkiem i mus czekoladowy.

Młodzieżowa reprezentacja Polski

Na ten sukces młodzi kucharze pracowali od dawna. Do kulinarnej, młodzieżowej reprezentacji Polski powołanie mogą dostać tylko wybitnie utalentowani młodzi adepci sztuki kulinarnej, którzy nie ukończyli 24 roku życia. W Polsce za przygotowania do międzynarodowych konkursów odpowiada Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. W młodzieżowej drużynie są m.in. laureaci „Zgotuj Sobie Sukces”, konkursu realizowanego od kilku lat przez MAKRO Cash & Carry.

W branży kulinarnej zawody w Luksemburgu mają bardzo wysoką rangę. Zdobyty medal jest marzeniem szefów kuchni z całego świata i potwierdzeniem wysokiego poziomu reprezentowanego przez młode pokolenie polskich kucharzy i cukierników.

Juniorzy zgotowali sobie sukces przygotowując między innymi bardzo apetyczną i smaczną kaczkę z puree z topinamburu i zasmażaną czerwoną kapustą.

Kaczka z kapustą

Zapraszam na stronę Makro, gdzie znajdziecie wszystkie przepisy uczestników VI edycji konkursu Zgotuj Sobie Sukces:

  • Krem z buraka z kozim serem i chrzanem

Krem z buraka z kozim serem-i-chrzanem

  • Filet z Pstrąga na cukinii z sosem beurre blanc

Pstrąg w sosie beuree blanc

  • Czekoladowy fondant z chilli i morelowym chutney

Fondant czekoladowy