Waniliowy sernik z białą czekoladą

Waniliowy sernik z białą czekoladą

Przepis na waniliowy sernik z białą czekoladą, delikatny, puszysty i pachnący prawdziwą wanilią. I do tego cienka warstwa białej czekolady – poezja :) Sernik przed pokrojeniem polecam wstawić na dwie-trzy godziny do lodówki, wtedy będzie lepiej się kroić. Smacznego!

Waniliowy sernik z białą czekoladą

Waniliowy sernik z białą czekoladą

Składniki (tortownica o śr. 18-20 cm):

Spód i boki:

  • 170 mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • łyżeczka płaska proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego (albo z wiaderka)
  • 40 g cukru z prawdziwą wanilią + 30 g cukru kryształ
  • 60 ml mleka lub śmietany kremówki
  • 150 g białej czekolady
  • 2 duże jaja
  • 1/2 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 20g)
  • szczypta soli

Ganache czekoladowy:

  • 150 g białej czekolady
  • 30 g śmietanki 30%

Sernik z białą czekoladą

Przygotowanie:

Spód i boki: Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier kryształ, posiekane masło oraz żółtko. Całość zagnieć na gładkie jednolite ciasto (gdyby ciasto było za suche, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody). Ciastem wyłóż dno i boki blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na około 20 minut, następnie ciasto nakłuj widelcem. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut. Następnie ciasto lekko przestudź.

Masa twarogowa: W głębokiej misce zmiksuj twaróg, sól, cukier z wanilią oraz cukier kryształ, dodaj proszek budyniowy oraz jajka i ponownie całość zmiksuj (tylko do połączenia składników). Mleko (lub śmietankę) podgrzej, zestaw z ognia i dodaj połamaną białą czekoladę. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby masę lekko podgrzej (nie gotuj). Rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę wymieszaj razem z masą twarogową. Na podpieczony i przestudzony spód ciasta wylej masę twarogowo-czekoladową. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 155-160°C i piecz ok. 80-90 minut, aż sernik zetnie się od góry (gdyby sernik zaczął się rumienić, można przykryć go folią aluminiową) – przed pieczeniem sernika, polecam na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Upieczony sernik odstaw do całkowitego ostudzenia.

Ganache czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej, dodaj śmietankę i dokładnie wymieszać. Ciepłą masę czekoladową rozsmaruj na wierzchu sernika.

Sernik z wanilią