Churros – Hiszpańskie pączki

Churros – Hiszpańskie pączki

Przepis na churros – hiszpańskie pączki, idealne na tłusty czwartek. Różnią się od naszych rodzimych pączków, bo ich kształt przypominają krótkie patyczki.
Churrosy przygotowuje się z ciasta parzonego, a podaje z gorącą czekoladą. Znikają dość szybko, więc polecam zrobić powiększoną porcję :)

Churros - Hiszpańskie pączki

To już kolejny specjał, który przygotowałam z Kasią z Wypieki z Pasją, oczywiście każda w swoim domu. Takie gotowanie przysparza nam wiele radości, zawsze mamy przy tym sporo zabawy – dziękuję Kasiu :) Zapraszam na jej bloga, aby zobaczyć Churrosy w jej wykonaniu.

Churros – Hiszpańskie pączki

Składniki:

  • 170 ml wody
  • 80 g masła
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder

Sos czekoladowy:

  • 50 ml czekolady (deserowej lub mlecznej)
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią

Hiszpańskie pączki

Przygotowanie:

Wodę zagotuj, dodaj masło i ponownie całość zagotuj. Następnie wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż do połączenia składników. Masa jest gotowa, gdy masa będzie jednolita i będzie odchodzić od ścianek garnka. Całość odstaw do ostudzenia. Następnie, do chłodnej masy dodawaj po jednym jajku miksując na gładką, jednolitą masę.
W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia. Masę przełóż do szprycy i wyciskaj na rozgrzany tłuszcz paski o długości ok. 7 cm. Churros smaż na złoty kolor, następnie przekładaj na papierowy ręcznik, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe churros posyp cukrem pudrem. Podawaj z sosem czekoladowym.

Sos czekoladowy

Śmietankę podgrzej na średnim ogniu razem z czekoladą, mieszaj aż do rozpuszczenia się czekolady i do uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Na końcu dodaj cukier z wanilią i ponownie wymieszaj.

Churros