Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

Przepis na jasny biszkopt bezglutenowy upiekłam dzięki jednej z czytelniczek, która poszukiwała tortu bez glutenu. Okazało się, że takiego jeszcze nie piekłam, a przecież na takie wypieki jest duże zapotrzebowanie. Postanowiłam jak najszybciej upiec biszkopt, który okazał się lekki, puszysty i pachnący. Teraz czas na pyszny krem i tort gotowy :) Smacznego!

Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

Składniki (foremka o średnicy ok. 20 cm): 

  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżka octu
  • 1,5 łyżki oleju

Jasny biszkopt bezglutenowy

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodać połowę cukru, a gdy się rozpuści wsyp pozostały cukier i dalej ubijaj. Gdy piana będzie gładka, a cukier rozpuszczony dodawaj po jednym żółtku i mieszaj na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodaj olej, ocet i wymieszane obie mąki. Ciasto delikatnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 35 minut, do suchego patyczka.

Biszkopt bez glutenu

  • Marta

    Czy zamiast mąki kukurydzianej można dać inną? Ryżową, gryczaną lub jaglaną?

  • Najsmaczniejsze

    Marta, nigdy nie próbowałam, nie wiem czy wyjdzie

  • Anna Anna

    Jaka średnica formy do pieczenia?

  • Najsmaczniejsze

    Foremka ma 20 cm średnicy – w 18 też będzie ok, biszkopt będzie ciut wyższy.