Babeczki z dynią

Babeczki z dynią

Mam świetny przepis na babeczki z dynią, które są lekkie, puszyste, po prostu smaczne :) i do tego krem. Czego można chcieć więcej w te słoneczne, piątkowe przedpołudnie? No dobrze, jeszcze tylko pyszna kawa i pozostaje mi tylko życzyć smacznego!

Babeczki z dynią

Babeczki z dynią

Składniki (6 babeczek):

Ciasto:

  • 140 g puree z dyni hokkaido (1/2 szklanki)
  • 80 g mąki pszennej (1/2 szklanka)
  • 100 g cukru trzcinowego (1/2 szklanki)
  • 1 duże jajka
  • 70 oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka przyprawy do dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • bita śmietana
  • posypka

Babeczki dyniowe

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do miski wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. solą oraz przyprawą do dań z dyni. W drugiej misce wymieszaj jajka, puree z dyni cukier orz olej roślinny. Do mokrych składników dodaj mieszankę sypkich produktów. Całość wymieszaj, aż do połączenia wszystkich składników.

Przygotowaną masę rozdziel do wcześniej przygotowanych foremek i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 do 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Chłodne babeczki udekoruj bitą śmietana albo ulubionym kremem. Posyp kolorową posypką.

Muffiny z dynią

  • gin

    Wyglądają bajecznie :)