Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy, to przepis na sukces kulinarny :) Tak przygotowany cukier z prawdziwą wanilią możecie dodać do ciast i deserów, do kawy i gorącego kakao czy czekolady. Tak przygotowany cukier waniliowy można również pięknie opakować i wręczyć jako prezent dla mamy czy babci. Jestem pewna, że będą zachwycone. Smacznego!

Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru (kryształ lub brązowego)
  • 2-3 laski wanilii
  • szczelnie zamykany słoik

Cukier waniliowy

Przygotowanie:

Słoik umyj i dokładnie osusz. Laski wanilii rozkrój wzdłuż i za pomocą noża zeskrob nasiona. Cukier wsyp do blendera, dodaj ziarenka wanilii i miksuj przez 3 do 5 sekund. Cukier waniliowy przesyp do szczelnie zamykanego słoika, dodaj pocięte laski wanilii (te bez nasion), zamknij słoik i energicznie potrząśnij, aby laski wymieszały się z cukrem. I tak oto w te sposób domowy cukier waniliowy jest już gotowy – przyznacie, że to bardzo proste do wykonania :)

W ten sam sposób można przygotować cukier waniliowy z brązowego cukru, a jeśli ktoś jest diabetykiem, polecam zastąpić cukier ksylitolem.

Cukier z prawdziwą wanilią

Z innych domowych produktów, polecam przepis na ekstrakt z wanilią, który pięknie pachnie, jest bardzo wydajny i również można go pięknie zapakować i wręczyć jako prezent.