Domowa szynka gotowana

Domowa szynka gotowana

Domowa szynka gotowana, to najlepszy przepis na najlepszą domową wędlinę, bez wcześniejszego peklowania, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Szynka gotowana z tego przepisu wychodzi soczysta, aromatyczna i pełna smaku. Smacznego!

Domowa szynka gotowana

Domowa szynka gotowana

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • nić do związania szynki (albo specjalna siatka)

Zalewa:

  • 2 l wody
  • 100 g soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4-6 listków laurowych

Szynka gotowana

Przygotowanie:

Szynkę przygotowuje się przez 2 dni, jednak pracy zajmuje nie więcej jak 20-30 minut łącznie.
Przygotowanie szynki najlepiej zacząć wieczorem. W dużym garnku, takim, w którym zmieści się cała szynka (musi być cała przykryta wodą). W garnku zagotuj wodę z solą oraz z przyprawami. Zdejmij z ognia.

Przyprawy i zioła

W tym czasie szynkę umyj i osusz. Następnie mocno obwiąż sznurkiem, albo umieść w specjalnej siatce do wędlin.
Do gorącej wody włóż włóż szynkę, tak, aby cała szynka była zanurzona. Doprowadź wodę z przyprawami do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Wyłącz palnik, a garnek z szynka zostaw na całą noc do całkowitego ostudzenia.

Szynka w 15 minut

Następnego dnia (rano albo wieczorem) ponownie doprowadzić wodę z szynką do wrzenia i od tego momentu gotuj kolejne 10 minut. Wyłącz palnik i pozostaw szynkę w garnku do całkowitego ostudzenia. Następnie szynkę wyjmij z garnka i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Zimną szynkę pokrój w plastry.

Szynka gotowana w 15 minut