Ciastka francuskie z makiem

Ciastka francuskie z makiem

Przepis na ciastka francuskie z makiem to słodki sposób na przywitanie Nowego Roku :) Szybkie i smaczne paluchy możecie przygotować robiąc swoją domową masę makową, albo używając tej kupnej, która również dobrze się sprawdzi. Smacznego!

Ciastka francuskie z makiem

 

Ciastka francuskie z makiem

Składniki:

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • białko do posmarowania ciasta

Masa makowa:

  • 1 szklanka sparzonego i zmielonego maku (2-3 razy)
  • ½ szklanki drobno posiekanych bakalii
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki płynnego miodu (do smaku)
  • 100 g drobno posiekanych orzechów

Lukier:

  • 140 g cukru pudru
  • 30 ml soku z pomarańczy

Ciasto francuskie z makiem

Przygotowanie:

Masło rozpuść razem z miodem, następnie dodaj do sparzonego i zmielonego maku (najlepiej dwu albo trzykrotnie) i wymieszaj. Dodaj drobno posiekane orzechy i bakalie. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Następnie płat ciasta rozwiń i równo posmaruj przygotowaną masą makową. Tak przygotowane ciasto pokrój na paski grubości około 2 cm (należy kroić wzdłuż krótszej krawędzi), które następnie skręcaj, tworząc świderki. Ciastka przekrój na pół, albo zostaw długie paluchy – niestety paluchy po upieczeniu mogą się łamać, więc polecam je skrócić o połowę :)
Tak powstałe świderki przekłada na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj rozbełtanym białkiem. Paluchy piecz w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez 20-25 minut. Upieczone ciastka przestudź na kratownicy.
Przestudzone paluchy polej lukrem (cukier puder wymieszaj ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy).

Paluchy francuskie z makiem

  • Vita Gusto

    świetnie sprawdzi się tu zamiast wigilijnego maku jakaś ciekawa konfitura, np. śliwki w czekoladzie