Choinki z piernika

Choinki z piernika

Choinki z piernika to idealny pomysł na dekorację świątecznego stołu. To również pomysłowy prezent świąteczny, który możecie przygotować wspólnie z dziećmi – jestem pewna, że z miłą chęcią wezmą udział w takich słodkich zabawach. Smacznego!

Choinki z piernika

Choinki z piernika

Składniki (12 choinek):

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 160 g miodu lipowego
  • 40 g syropu trzcinowego
  • 150 g kostki do pieczenia Kasia
  • 1 jajko
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Ozdoby:

  • lukier biały (lub inny dowolny kolor) Dr. Oetker
  • posypki (gwiazdki, perełki) Dr. Oetker

Choinki

Przygotowanie:

Do garnuszka przełóż miód, syrop trzcinowy, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia i połączenia składników – nie gotuj. Odstaw do wystudzenia. W między czasie rozpuść kostkę do pieczenia Kasia i również przestudź.

Do mąki dodaj sodę, rozpuszczony i wystudzony tłuszcz i mieszankę miodową. Wyrób gładkie ciasto, podziel na kilka części i wstaw do lodówki na godzinę-dwie do schłodzenia.

Przygotowanie pierników

Po tym czasie wyjmuj jedną część ciasta z lodówki, rozwałkuj podsypując odrobiną mąki na grubość około 5 mm. Wycinaj gwiazdki o różnych wielkościach lub inne kształty (kółka, kwiatki) pierniczków. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w przez 6-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pierniczki nie mogą być zbyt mocno spieczone, bo będą za twarde.

Upieczone i przestudzone pierniczki przekładaj lukrem i posypuj dowolną posypką. Odstaw do zastygnięcia.

Ozdabianie pierników

Przygotowując choinki z piernika inspirowałam się przepisem Kasi z Wypieków z pasją, wprowadzając sporo zmian wyszedł zupełnie inny przepis :)