Babeczki piernikowe ze śliwkami

Babeczki piernikowe ze śliwkami

Przepis na babeczki piernikowe ze śliwkami, to piernik w pomniejszonej wersji – takie na dwa gryzy :) Babeczki piernikowe są puszyste i aromatyczne, polecam je na święta i na pozostałe dni w roku. Smacznego!

Babeczki piernikowe ze śliwkami

Kilka dni temu Sielskibox przekazał mi paczuszkę od Mikołaja, w którym znalazłam między innymi pyszny ekologiczny dżem agrestowy, który wykorzystałam w dzisiejszych babeczkach piernikowych. To była świetna decyzja.

Babeczki piernikowe ze śliwkami

Składniki (10-12 babeczek):

  • 100 g dżemu agrestowego
  • 70 g śliwek w czekoladzie
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru białego
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g miodu lipowego
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika (lub mniej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody

Babeczki ze śliwkami

Przygotowanie:

Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180C.
Masło rozpuść razem z miodem i ostudź. śliwki pokrój w kostkę. Jajka zmiksuj razem z cukrem biały, trzcinowym i cukrem waniliowym. następnie dodaj ostudzone masło z miodem i ponownie wymieszaj. Do masy dodaj dżem agrestowy (albo ze śliwek) i dokładnie wymieszaj.
Do mokrej masy dodawaj stopniowo wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą do piernika. Na końcu dodaj pokrojone śliwki w czekoladzie i delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przekładaj do wcześniej przygotowanych papilotek. Babeczki piecz przez około 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku (do suchego patyczka).

Piernik