Tarta czekoladowa z dynią

Tarta czekoladowa z dynią

Tarta czekoladowa z dynią jest delikatna, słodka, a dzięki specjalnej mieszane przypraw pięknie pachnie. To idealne ciasto do jesiennej popołudniowej kawy. Smacznego!

Tarta czekoladowa z dynią

Tarta czekoladowa z dynią

Składniki:

Spód:

  • 100 g herbatników
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g masła

Masa czekoladowa::

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej

Nadzienie dyniowe:

Dekoracja:

  • ubita śmietanka
  • prażone pestki słonecznika albo dyni

Tarta czekoladowa

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180   C. Dno formy do pieczenia tart wyłóż papierem do pieczenia.

Spód: Herbatniki dokładnie rozkrusz następnie dodaj cukier puder oraz kakao i wymieszaj, wlej rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do wcześniej przygotowanej formy, rozprowadź po dnia i bogach formy lekko dociskając ciasto. Formę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12 minut. Następnie ciasto przestudź.

Masa czekoladowa: Obie czekolady rozpuść i dokładnie wymieszaj. Następnie masę przelej na przestudzony spód ciast i delikatnie wyrównaj, pozostaw na kilka minut do zastygnięcia (na około 5 minut).

Nadzienie dyniowe: W misce dokładnie wymieszaj puree z dynię, jajko, śmietankę, cukier trzcinowy, syrop klonowy, przyprawę do ciast z dyni oraz sól. masę przelej na upieczony spód ciasta z zastygniętą czekoladą i delikatnie wyrównaj. Tartę piecz w rozgrzanym piekarniku przez 45 do 50 minut. Ciasto przestudź, następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).

Schłodzone ciasto udekoruj ubitą śmietanką i prażonymi pestkami słonecznika albo dyni.

Tarta dyniowa