Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami – prosty przepis na pyszne ciasto z jabłkami. Doskonałe ciasto na jesienne dni i na świąteczny stół. Rolada ma w sobie dużą ilością pysznych jabłek, dzięki którym biszkopt nie jest suchy. Smacznego!

Rolada biszkoptowa z jabłkami

A do upieczenia rolady namówiła mnie Kasia z Wypieki z pasją, która rzuciła pomysł, aby upiec roladę biszkoptową z jabłkami. I tak oto w naszych kuchniach powstały dwa ciasta – niby te same, ale kolejny raz okazuje się, że mamy różne wizje – i to jest w tym wszystkim najfajniejsze. Dziękuję Kasiu za namawianie, wiem, że nie było łatwo ;)

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Składniki (duża blacha z piekarnika):

Biszkopt na roladę:

  • 6 jajek M
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 1,2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g tartych jabłek (3-4 jabłka)
  • 2-3 łyżki cukru (do smaku)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 proszku galaretki cytrynowe (agrestowej lub dowolnie innej)

Dekoracja:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki gęstej śmietanki 36%
  • krokant pistacjowy

Rolada biszkoptowa

Przygotowanie:

Biszkopt na roladę: Oddziel żółtka od białek. Następnie białka ubij na sztywna pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj (tylko do połączenia składników). Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią ciasto i delikatnie wyrównaj. Biszkopt piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, na blacie ułóż czystą ściereczką, oprósz delikatnie cukrem pudrem albo cukrem waniliowym, a następnie ułóż na nim biszkopt, papierem do góry. Zdejmij papier i zwiń jeszcze ciepłą roladę razem ze ściereczką – pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Nadzienie: Tarte jabłka upraż w garnuszku razem z wodą uważając aby ich nie rozgotować. Następnie dodaj cukier, wymieszaj, a gdy cukier się rozpuści zdejmij z ognia i dodaj proszek z galaretki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Ostudzoną roladę delikatnie rozwiń, posmaruj ją przestudzoną i lekko zgęstniałą masą jabłkową. Następnie roladę dość ściśle zwiń, zawiń w folię spożywczą albo aluminiową i włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy jabłkowej.

Dekoracja: Gorzką czekoladę pokrusz i wrzuć do garnuszka, dodaj śmietankę i wymieszaj. Całość podgrzewaj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby czekolada się nie przykleiła do garnka. powstałą masą czekoladową posmaruj roladę i obsyp krokantem pistacjowym.

Rolada z jabłkami