Czekoladowe ciasto Cappuccino

Czekoladowe ciasto Cappuccino

Czekoladowe ciasto Cappuccino, to przepis na delikatne, pachnące i puszyste ciasto. Nie za słodkie, nie za gorzkie – wprost idealne do weekendowej kawy z przyjaciółmi :) Smacznego!

Czekoladowe ciasto Cappuccino

Czekoladowe ciasto Cappuccino

Składniki (forma o średnicy 20 cm):

Ciasto czekoladowe:

  • 3 jajek
  • 70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 90 g drobnego cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa cappuccino:

  • 150 g serka mascarpone
  • 150 g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 g kawy cappuccino czekoladowe w proszku
  • 2 łyżki cukru (do smaku)

Masa śmietanowa:

  • 200 g śmietanki 30 %
  • cukier puder (do smaku)
  • cappuccino czekoladowe (do posypania ciasta)

Ciasto Cappuccino

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe: Miękkie masło dokładnie utrzyj, następnie dodaj przestudzoną gorzką czekoladę oraz kawę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, wymieszaj do połączenia składników dodając cukier. Gdy masa będzie jednolita, cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Na końcu dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 25 minut (do suchego patyczka). Następnie ciasto przestudź, przekrój na dwa równe blaty.

Masa cappuccino: Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody, odstaw do przestudzenia. Serek mascarpone zmiksuj razem z proszkiem cappuccino. Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier, oraz wlej przestudzoną żelatynę. Ubitą śmietankę delikatnie połącz z serkiem mascarpone.

Masa śmietanowa: Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder do smaku (dałam płaską łyżkę).

Blaszkę, w której było pieczone ciasto wyłóż folią spożywczą, następnie na dnie ułóż jeden blat wystudzonego ciasta, przełóż na niego masę cappuccino i wyrównaj. Przykryj drugim blatem i delikatnie dociśnij. Na wierzchu wyłóż masę śmietanową, wyrównaj i posyp proszkiem cappuccino. Wstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny (najlepiej na całą noc).

Cappuccino

  • gin

    Ależ ono pięknie wygląda! Jestem pewna, że smakowało bajecznie :)

  • Katalog Smaków

    Hej. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Pozdrawiamy.