Chowder z brokułami i łososiem

Chowder z brokułami i łososiem

Przepis na chowder z brokułami i wędzonym łososiem sprawdzi się najlepiej na dzisiejszą niepogodę. Rozgrzeje każdego zmarzlaka ;) Gęsta i pożywna zupa, podana z kolorowymi warzywami i łososiem może być zabielona mlekiem, śmietaną, albo serem. Chowder będzie smakował również z innymi owocami morza, ja jednak lubię smak, kolor i konsystencję łososia. Smacznego!

Chowder z brokułami i łososiem

Chowder z brokułami i łososiem

Składniki:

  • 250 g łososia wędzonego
  • 3 szklanki bulionu z warzyw lub drobiowy
  • 100 g mozzarelli – ser tarty
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, czarny pieprz, curry

Chowder z łososiem

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło, następnie podsmaż na nim drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa (paprykę, ziemniaki, marchew i pietruszkę) – podsmażaj przez kilka minut. Dodaj kukurydzę i zalej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojony na małe różyczki brokuł i gotuj przez około 5 minut. Następnie mąkę rozpuść w 1/2 szklance zimnej wody i wlej do gotującej się zupy. Całość gotuje przez kilka minut, aż zupa zacznie gęstnieć, następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i pozostaw na 10-15 minut.

Do zupy dodaj tarty ser mozzarella i rozdrobnionego wędzonego łososia, dokładnie wymieszaj. Gdy ser się rozpuści, dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Kremowa zupa z łososiem