Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą, czyli idealny przepis na weekendowe ciasto. Obłędne, delikatne, kruche ciasto, które łączy się z pysznymi jabłkami i puszystą, słodką bezą. Smacznego!

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Składniki (forma 25×25 cm albo 28×18 cm):

  • 400-500 g winnych jabłek (np. antonówki)

Kruche ciasto:

  • 340 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Beza:

  • 4 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Ciasto z jablkami

Przygotowanie:

Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój je w plasterki (albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Kruche ciasto: Do miski wsyp mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i solą, całość delikatnie wymieszaj, następnie dodaj żółtka, śmietanę i zimne masło pokrojone w kostkę. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Część ciasta (około 1/3) owiń folią i włóż do lodówki, pozostałą cześć rozprowadź na dnie wcześniej przygotowanej blaszki.

Beza: Ubij białka ze szczyptą soli, następnie, cały czas miksując stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru.

Pokrojone jabłka ułóż grubą warstwą na spodzie ciasta, następnie delikatnie rozsmaruj pianę. Wyjmij ciasto z lodówki i pokrusz je na ubitych białkach. Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut.

Szarlotka

Jabłecznik