Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Przepis na niedzielę, czyli sernik z mascarpone – na dzień dzisiejszy uważam, że nie ma lepszego sernika :) Ciasto te łączy w sobie lekko słony spód, delikatną masę serową i dużo słodkich owoców. Takie ciasto zasługuje na szczególną okazję. To idę świętować, bo właśnie dziś jest nietypowe święto, czyli Międzynarodowy Dzień Bloga i Blogera ;) Smacznego!

Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Składniki (tortownica o śr. 18-20 cm):

Spód ciasta:

  • 100 g ciasteczek maślanych
  • 50 g orzechów solonych
  • 30 g masła

Masa serowa:

  • 400 serka mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • 120 g gęstej śmietany (albo jogurt naturalny)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • borówki i miechunka do dekoracji

Sernik z białą czekoladą

Przygotowanie:

Tortownicę z otwieranym bokiem wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie piekarnika ustaw żaroodporne naczynie do połowy wypełnione wodą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.

Spód ciasta: Ciasteczka maślane zmiksuj (zmiel lub rozgnieć) razem z orzechami na drobny proszek. Masło rozpuść, następnie przelej do rozkruszonych ciastek i dokładnie wymieszaj, następnie przełóż do tortownicy, wyrównaj i dokładnie ugnieć. Wstaw do piekarnika i przecz przez około 10 minut. Następnie blaszkę wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 C.

Masa serowa: Śmietanę delikatnie podgrzej (nie gotuj), dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie odstaw na bok. W tym czasie serek mascarpone zmiksuj razem z jajkami, mąką i cukrem pudrem. Do masy dodaj jeszcze ciepłą, rozpuszczona czekoladę ze śmietaną i wymieszaj. Masę serową przełóż na przestudzony spód ciasta, delikatnie wyrównaj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 60 minut następnie ciasto wystudź i wstaw na całą noc do lodówki, wtedy będzie miał idealną konsystencję do krojenia.

Tuż przed podaniem sernik udekoruj owocami.

Sernik z owocami