Lody kawowe

Lody kawowe

Dziś kolejna porcja deseru na zimno, czyli przepis na lody kawowe, które wyszły idealnie kremowe z lekką nutą kawy. To będą ostatnie lody w tym roku – chociaż misa chłodząca z maszynki do lodów czeka w zamrażalniku, więc kto wie? Może jeszcze zmienię zdanie :) Smacznego!

Lody kawowe

Lody kawowe

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego (ok. 400 g)
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 300 ml gęstej śmietanki 36%
  • 4 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej

Domowe lody kawowe

Przygotowanie:

Kawę rozpuść w letnim mleku. Mleko skondensowane zmiksuj razem ze śmietanką oraz rozpuszczoną w mleku kawą. Następnie masę wstaw do lodówki na kilka godzin, aby było dobrze schłodzona (tę czynność możesz przyspieszyć, wstawiając masę na kilkanaście minut do zamrażalnika).
Schłodzoną masę przelej do maszynki do lodów, w dalszej kolejności postępuj według jej instrukcji.
Gdy masa wyraźnie zgęstnieje, przełóż ją do plastikowego pojemnika z pokrywką i wstaw do zamrażalnika.

Jeśli nie posiadacie maszyny do lodów, to jeszcze nic straconego. Masę kawową przelej do plastikowego pojemnika z szczelnie zamykaną pokrywką i wstaw do zamrażalnika. Mniej więcej po godzinie przemieszaj masę i ponownie wstaw do zamrażalnika – postępuj w ten sposób, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów.

Przed podaniem lody kawowe wyjmij z zamrażarki kilka minut przed podaniem.

Lody z kawą

Polecam również smaczne lody jagodowe, a także deser o intensywnym smaku czekolady z dodatkiem kruchych ciasteczek, czyli lody czekoladowe z Oreo.

  • gin

    Mmm, pyszności :) U nas kawowe rozchodzą się zawsze błyskawicznie :)