Krem z mascarpone i owocami leśnymi

Krem z mascarpone i owocami leśnymi

Krem z mascarpone i owocami leśnymi to przepis na dzisiejszy pochmurny dzień :) Crema di Mascarpone to rewelacyjny deser na bazie kremowego serka, bitej śmietany i mieszanki pysznych leśnych owoców. Dodam jeszcze, że ten deser zaskakuje nie tylko smakiem, ale też prostym i szybkim przygotowaniem. Smacznego!

Krem z mascarpone i owocami leśnymi

Krem z mascarpone i owocami leśnymi

Składniki:

  • po 250 g owoców leśnych (truskawki, maliny, jagody, borówki)
  • 1 pomarańcza
  • 250 g serka Mascarpone
  • małe opakowanie śmietanki 36%
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • cukier puder do smaku
  • listki mięty i skórka z cytryny do dekoracji

Krem z owocami leśnymi

Przygotowanie:

Owoce leśne umyj i osusz. Połowę owoców zmiksuj, drugą połowę odłóż. Pomarańczę obierz, następnie usuń białą skórkę (wytnij filety) i odłóż. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno (tak, aby gdy odwrócimy naczynie „do góry nogami” masa pozostała na swoim miejscu), Następnie stopniowo łyżkami dorzucaj serek mascarpone, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i cukier puder do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

W pucharkach umieścić warstwę sosu owocowego, posyp całymi owocami, a następnie ułóż krem z mascarpone i kolejną warstwę sosu owocowego, owoców leśnych, plasterek pomarańczy i kremu. Wierzch deseru udekoruj skórką otartą z cytryny i liskami mięty.

Truskawki

Przepis na krem z mascarpone i owocami leśnymi (Crema di Mascarpone con Frutti di Bosco) przygotowywałam na warsztatach Malma „Per l’amore della pasta!”, a jego autorem jest Andrea Scarantino szef kuchni warszawskiej restauracji Mamma Marietta Ristorante Italiano.

  • gin

    O mniam, ależ to musiało być dobre… :)