Ciasto Toffi (bez pieczenia)

Ciasto Toffi (bez pieczenia)

Przepis na ciasto Toffi znam nie od dziś :) Te smaczne i delikatne ciasto przygotowywałam i jadłam wielokrotnie, za każdym razem wprowadzałam albo zamieniałam inne składniki – zawsze smakował pysznie i znikał tak samo szybko. Tą wersję uważam za najbardziej idealną :) Smacznego!

Ciasto Toffi (bez pieczenia)

Ciasto należy trzymać w lodówce przynajmniej przez całą noc, wtedy będzie ładnie się kroiło. A przepis, na którym się wzorowałam, znajdziecie na moim blogu pod nazwą Toffi.

Ciasto Toffi (bez pieczenia)

Składniki (forma 18×28 cm):
Przełożenie i dekoracja:

  • duża paczka słonych krakersów
  • duża paczka maślanych herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku)

Ciasto Toffi

Przygotowanie:

Masa budyniowa: Szklankę mleka zagotuj razem z masłem. W naczyniu dokładnie wymieszaj drugą szklankę mleka, jajka, obie mąki i cukier waniliowy, następnie masę przelej do gotującego się mleka. Gotuj przez chwilę na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudź.

Masa śmietankowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj.

Kolejność układania: Blaszkę o wymiarach 18×28 cm wyłóż papierem do pieczenia (albo folia spożywczą). Na dnie blaszki ułóż warstwę z herbatników, następnie rozsmaruj masę budyniową. W drugiej kolejności ułóż pierwszą warstwę krakersów, masę kajmakową i kolejną warstwę krakersów. Całość przykryj bitą śmietaną.

Ciasto wstaw do lodówki na całą noc (najlepiej na całą dobę), tuż przed podaniem posyp tartą gorzką czekoladą.

Toffi

  • gin

    Mmm, wygląda bosko :) Cudownie słodkie :)

  • Rena

    Jedno z moich (i mojej rodziny) ulubionych ciast. I ta zaleta, że nie trzeba piec…bezcenna ;)

  • kama

    Ja i moja rodzinka nazywamy te ciasto Krówką :)